Makarska rivijera informacije

Makarska rivijera info

MAKARSKA WEATHER
Rent a Car i Transfer
RENT - A - CAR i TRANSFER

MAKARSKA:

Grad Makarska je smješten 65 km južno od Splita, glavnog grada srednje dalmatinske regije. Zahvaljujući središnjim položaja i veličini grada Makarska je najvažnije mjesto na dobro poznatoj "Makarkskoj rivijeri". Grad je smješten u dobro zaštićenoj uvali ispod planine Biokovo, danas park prirode. Grad se sastoji od povijesnog dijela i novog dijela koji je modern s hotelima, privatnim kućama, restoranima, barovima i sl. Gosti Makarske mogui uživati u prekrasnim šljunčanim plažama i mediteranskim raslinjem s maslinovim i borovim šumama. Makarska nudi i odličnu gastronomsku ponudu na bazi ribe, vina i maslinovog ulja, karakteristično za područje Dalmacije, a bogati sportski sadržaji također su vrijedni spomena, pogotovo sportova na vodi i ronjenja. Za ljubitelje prirode, iza Makarske nalazi se park prirode Biokovo, najviša planina u središnjem dijelu Dalmacije, na kojem se organiziraju izleti.

IZLETI:

U parku prirode Biokovo, Split, Trogir, Solin, Dubrovnik, Mostar, Međugorje kanjon rijeke Cetine s rafting objektima, Nacionalni park Krka, izleta brodom na otoke Brač, Hvar i Korčula.

POVIJEST:

Makarska se prvi put spominje u 1502. g. u dokument bosanskog cadi Muhameda Musina. U to vrijeme Turci su zauzeli Makarsku i grad je bio središte turske trgovine s drugim zemljama na Jadranu. Zbog stalnih napada Turci su izgradili kule u gradu da se brane od Mlečana. Ipak Makarska je pripojena Veneciji 1681, a tijekom sljedećih sto godina vladavine grad se razvijao stalno. Zbog razvoja trgovine i općenito prosperiteta u 18. stoljeću, crkve i palače sagrađene su zajedno s baroknim rezidencijama za mlade plemića. Tijekom 19. stoljeća Makarska je bila pod vlašću Francuske i Austro-Ugarske, ali ljudi Makarani su bili skloniji hrvatskom narodnom. Kulturni i javni život kasnije će se temeljiti na tu tradiciju.

GASTRONOMIJA:

Počnimo s desertom, jer Makarska je poznata poslasticama, posebice dvije vrste tipične za ovaj grad. Jedana je torta "Makarana" od badema i maraskino liker poznat kao dalmatinska vušnja liker. drugi slatki je Makarski ravioli, malena tijesta torta s maticom punjenje. Druge hrane i pića i možete naći u ponudna Makaraskih restorana je jednako bogat i ukusan kao u ostatku Dalmacije. Preporučamo dalmatinska pašticada "od goveđeg mesa punjeni slaninom i češnjakom pripremljena u crnom vinu. Naravno, ne moramo naglasiti da je crno vino najbolje ide uz takav obrok. Budite sigurni da isprobate Dalmatinski pršut i sir s maslinama, umjesto salate. Naravno, ima mnogo riba i ribljih specijaliteta za sve ukuse.

SPORT:

Preporučamo ronjenje, jer je Jadran posebno čisto na ovim prostorima. Upoznajte morske dubine i boje se krije ispod morske površine. Postoji nekoliko ronilačkih klubova u Makarskoj, gdje možete naučiti osnovne vještine ronjenja i saznati više o tome što leži ispod površine mora. Također možete pokušati podvodni ribolov, koji je moguće s podvodni ribolov, dozvole možete dobiti od lokalnog centra. Pokušajte jedrenje kao dobro; Makarska ima svoj jedriličarski klub i duge tradicije jedrenja. Ona vam nudi dodatne usluge kao što su dizanje i pranje plovila. Konačno, tu je i biciklizam. Možete se obratiti lokalnom biciklizam klub gdje možete dobiti savjete i prijedloge o tome gdje da se vozimo u cilju da upoznaju područje. Mi smo zaboravili nešto! Planina Biokovo je odličan izbor za sve one koji vole penjanje i planinarenje. Svi vi koji vole aktivan odmor, ne brinite, nećete biti dosadno.

ZABAVA I NOĆNI ŽIVOT:

Ljeto u Makarskoj je živo i zabavno tijekom dana i noći. Postoje razne manifestacije, kao što su Ribarske noći svaki drugi petak, gdje možete kušati riblje specijalitete, sudjelovati u utrci magaraca, i gledati šareni vatromet u večernjim satima. Tu je i zanimljiv turnir praćaka. Nakon dana provedenog na plaži, noćni život počinje u lokalnim kafićima uz dobru glazbu i šarene koktele. Kafići na plaža isui mjesta gdje možete partjati i plesati na otvorenom blizu mora pa možete otići i na noćno kupanje!

Kako doći do nas ?


Autom: Zagreb-Makarska 446 km auto cesta,
Avionom: www.croatiaairlines.hr (Split airport 70 km),
Autobusom: www.promet-makarska.hr,
Vlakom: www.hznet.hr (Split 50 km),
Lokalne i međunarodne trajektne linije: www.jadrolinija.hr.
IZLETI
Hvar
JEDNODNEVI IZLETI IZ MAKARSKE

Grad Makarska i Makarska Rivijera zahvaljujući svom položaju u središnjem dijelu hrvatskog primorja i Dalmacije idealno su mjesto za posjetitelje koji osim kupanja i ljetne zabave traže malo više. Blizina velikih kulturnih i povijesnih centara poput Splita i Dubrovnika ili prirodnih znamenitosti kao što su planina Biokovo i slapovi Krke, daje mogućnost svakom posjetitelju da se za vrlo kratko vrijeme nađe u nezaboravnom okruženju. Ljubitelji prirode, ljubitelji povijesnih spektakala ili naprosto radoznalci, mogu iz Makarske krenuti na jednodnevne izlete bez obzira da li sami organiziraju ili se prepuste bogatoj ponudi dobro organiziranih izleta koje nude putničke agencije i brodari. Ljetni jednodnevni izleti brodom iz Makarske se organiziraju na obližnje otoke Brač i Hvar. Izleti uključuju posjet mjestima Jelsa, Vrboska na otoku Hvaru, te mjestu Bol na otoku Braču.
Bol
Kad brod pristane u uvale hvarskih mjesta Jelsa i Vrboska gosti imaju priliku osjetiti na trenutak svu ljepotu iskonske dalmatinske arhitekture, kao i života na otoku. Uske kamene ulice, kale, kriju bogatstvo detalja otočkog života, naoko lijepog i jednostavnog, no u mnogočemu vrlo zahtjevnom i izazovnom. Plovidba dalje vodi do otoka Brača i nekadašnjeg ribarskog, a danas čuvenog turističkog mjesta Bol, poznatog po svjetskom fenomenu - plaži Zlatni Rat. Pješčana plaža koja mijenja svoj oblik ovisno o strujanju mora i valova jedan je od najpoznatijih motiva hrvatske obale. Mnogi svjetski časopisi uvrštavaju je među najljepše plaže svijete. Bol je također i čuven po tradiciji vinogradarstva i maslinarstva, pa neko od njegovih čuvenih vrhunskih vina ili boca maslinovog ulja postaju suvenir kojeg mnogi turisti ponesu iz ovog kraja. Uz kupanje, dobru zabavu, u vrlo pristupačnu cijenu na ovim izletima je uključen i obrok, riba ili meso s grila s prilozima, te piće.
Jelsa
Najpopularniji među izletima na otoke je onaj motornim brodom Makarski Jadran, sa čuvenim kapetanom, barba Mitom. Tu su još motorni brodovi Voga, Calypso i drugi. U makarskoj luci nude se mali čamci i gliseri, vrlo popularni za jednodnevne obiteljske izlete do malih skrovitih plaža, uvala, kao i priobalnih restorana s bogatom gastronomskom ponudom domaćih jela i pića. Iz makarske luke svakodnevno nekoliko puta plovi trajekt za otok Brač. Po vrlo pristupačnoj cijeni za sat vremena ste u malom ribarskom mjestu Sumartinu. Ukoliko imate neko prijevozno sredstvo, biciklu, motor ili automobil, iz Sumartina možete posjetiti bisere otoka Brača: Vidovu goru, klesarsku školu u Pučišćima ili čuvene bračke kamenolome. Odnedavno se, uvođenjem katamaranske veze s Dubrovnikom, pruža mogućnost kratkotrajnog posjeta otocima Korčula i Mljet. Na plovidbi do Dubrovnika katamaran "Krilo" pristaje u Korčuli, a potom u Sobri na otoku Mljetu. Ukoliko mislite da vam je dovoljno par sati za upoznati se s povijesnim naslijeđem Korčule ili osjetiti zavodljivost očuvane prirodne na Mljetu, eto vam dobre prilike.
Korčula
Gradovi Split i Dubrovnik su dragulji Dalmacije i povijesne cjeline pod zaštitom UNESCO-a, a iz Makarske se tijekom ljeta nude organizirani autobusni izleti uz pratnju turističkih vodiča. Split i njegova Dioklecijanova palača zadivit će sa svojih 1700 godina neprekidnog života koji pulsira kroz male kamene kale. Posjet Splitu možete obogatiti i odlaskom do obližnjeg Trogira, čija je stara gradska jezgra također zaštićena UNESCO cjelina. Nedaleko od Splita je arheološko nalazište Salona, prepuno tragova monumentalnih zdanja nekadašnjeg bogatog naselja u ovom dijelu Rimskog Carstva. Nedaleko od Splita nalazi se utvrda Klis. Atraktivan izgled ovoj kamenoj utvrdi odredio je njen sam strateški položaj. Svaki kamen svjedoči tragovima burne prošlosti, od srednjevjekovnih hrvatskih vladara, osmanlijskih osvajača, pa do mletačke obnove. Dubrovnik je nezaobilazna točka za svakog gosta koji je stigao u ovaj dio Jadrana.
Split
Autobusni izleti vas vode nakratko preko bosanskohercegovačke granice i mjesta Neum. Prvi susret s Dubrovnikom otkriva vam svu monumentalnost njegovih zidina. Stari grad je omeđen odlično očuvanim bedemima, a posebnu atrakciju predstavljaju fortifikacijske utvrde, Minčeta, Revelin, Bokar, Lovrjenac. Sklad arhitektonskih rješenja starog dijela grada upoznat ćete najbolje šetnjom po Stradunu. Od Onofrijeve česme pa do Kneževa dvora prati vas jednostavnost dubrovačkih palača i nenametljivo bogatstvo nekad vrlo moćne europske države, Dubrovačke Republike. Istina je da posljednji val popularnosti Dubrovnik duguje filmskom serijalu Game of Thrones, Igri prijestolja, ali i filmovima poput Robin Hooda, Star Warsa. Neke od najupečatiljvijih scena snimljene su upravo ovdje. Zidine su bogomdane kulise i za ljetne kazališne predstave poput Shakespearovog Hamleta ili baletnih izvedbi svjetskih ansambala.
Dubrovnik
Na povratku iz Dubrovnika obavezan je posjet Stonu. Malo primorsko mjesto svoju nekada važnu stratešku točku, stonsku solanu branilo je najdužim europskim obrambenim zidinama, izuzetno kvalitetno obnovljenima u staroj maniri. Naposljetku obavezna je večera u nekom od stonskih restorana. Gastronomija ovdje doživljava vrhunce sa ponudom jela od svježe ribe, školjaka, a osobito kamenica, navodno afrodizijačkih svojstava, uz čašu dobrog dingača ili pošipa, vrhunskih vina vinogorja na Pelješcu. Makarska zbog blizine s Bosnom i Hercegovinom, gostima pruža mogućnost posjeta i Mostaru, središtu Hercegovine. Grad je to podijeljen rijekom Neretvom, preko koje se pruža čuveni kameni Stari most. Simbolika mosta i povezivanja ovdje će zadiviti svakog namjernika. U nekoliko koraka prelazi se iz nasljeđa zapadnjačke kulture u svijet Orijenta. Kamenom popločane ulice, malene kuće prepoznatljive istočne arhitekture, dućani slasticama, raznom robom, ostavljaju svakome upečatljive uspomene.
Mostar
Na putu do Mostara mnogi će se zaustaviti u Međugorju, vjerskom središtu koje godišnje privuče preko milijun hodočasnika. Priroda, koja okružuje Makarsku je fascinantna. Besprijekorno čisto more i zelena obala od borova i maslinika, u podnožju su kamenog monumenta - planine Biokovo. Naizgled surovo i nemilosrdno sivilo kamena zbog svoje prirodne jedinstvenosti proglašeno je parkom prirode. Na raspolaganju gostima su izleti mini autobusima, a vode vas do Sv. Jure (1762 m), najvišeg vrha Biokova. Park prirode Biokovo vam, osim vidikovaca (Vošac, Šibenik, Ravna Vlaška) koji zaustavljaju dah, nudi upoznavanje s geološkim osobitostima, kao i zanimljivom florom i faunom. Ponuda okrepe nije velika, tek u nekoliko planinarskih kućica, pa je potrebno unaprijed dogovoriti. Mnogi turisti odluče sami osvojiti Biokovo nekim od mnogobrojnih pješačkih staza. Ovdje vas moramo uputiti na pratnju profesionalne vodiče, a uz kvalitetnu obuću i odjeći potrebno je imati velike zalihe vode.
Međugorje
Ćudljivost Biokova je legendarna i svake godine uzima žrtve, pa svaki planinar, početnik i iskusniji mora obavezno imati uz sebe napunjeni mobitel. U slučaju potreba pozivom na broj 112 možete kontaktirati HGSS - Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Hrvatska je poznata i ponosna na očuvanu prirodu i mnogobrojne zaštićene prirodne ljepote. Uz spomenuti Park prirode Biokovo, izleti iz Makarske se rade i za Nacionalni park Krka. Rijeka Krka i njen hidro-geološki kraški fenomen ostavlja bez daha, a netaknuta priroda pruža nezaboravne trenutke užitka. Izlet obično uključuje posjet gradu Šibeniku. Grad je to koji po svojoj ljepoti ne zaostaje za Splitom i Dubrovnikom, a renovirane utvrde te mnogobrojni muzeji uputit će vas na šibensku burnu i slavnu prošlost. Izlet u Nacionalni park Krka može uključiti i posjet gradu Zadru. Nekoć prijestolnica Dalmacije, to je grad bogate prošlosti i vibrantne davnašnjosti.
Šibenik
Šetnjom uz zadarske bedeme ili preko Kalelarge, doći ćete do novovjekovnih atrakcija, Pozdrava suncu, svjetlosnog spomenika našem dijelu svemira, i do Morskih orgulja, originalne ideje koja nemir mora pretvara u umirujući pjev. Crkva Sv. Jakova u Šibeniku, kao i venecijanski bedemi u Zadru su cjeline pod zaštitom UNESCO-a. Vodeno bogatstvo Hrvatske, po kojemu je čuvena u svijetu, nudi nekoliko bisera u blizini Makarske Rivijere. Već smo spomenuli Nacionalni park Krka i slapove Krke, no vrijedno je posjetiti i kraške fenomene Crveno jezero i Modro jezero. Ova jezera u blizini Imotskog nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uređene staze i vidikovci uz Modro jezero pružit će vam potpuni doživljaj ovog prirodnog spektakla. Mještani u ljetnim danima jezero koriste kao kupalište. Zbog kompleksnog sklopa podzemnih izvora i tunela dogodi se da jezero presuši, pa se tada organizira jedinstvena nogometna utakmica na njegovu dnu. Nedaleko od Modrog jezera je Crveno jezero koje će vam zasigurno oduzeti dah.
Zadar
Okomite litice visoke preko 250 metara omeđuju jezero. Dubina jezera je još uvijek pod znakom pitanja, no najnovija mjerenja su pokazala da je duboko preko 280 metara. Posjet imotskom području ne bi bio potpun ukoliko ne uključite posjet i nekoj od čuvenih imotskih vinarija. Kušanje širokog izbora kvalitetnih vina, zakuska od domaćeg sira i pršuta, te kratko upoznavanje s tradicionalnim načinom vinarstva novitet su u ponudi ovog inače poznatog vinorodnog kraja. Ponudu izleta moramo upotpuniti i izletima na rijeke koje omeđuju područje Makarske rivijere. Zapadno od Makarske je rijeka Cetina. Jednodnevni izleti uključuju spuštanje gumenjacima niz njene brzace. U tih nekoliko sati doživjet ćete svu ljepotu potpuno nedirnute prirode donjeg vodenog toka rijeke Cetine. Cilj ove rafting ture je u Radmanovim mlinicama, omiljenom izletištu koje nudi veliki izbor domaćih specijaliteta, od peke, soparnika, janjetine na ražnju, pa do ribljih specijaliteta. Nedaleko od izletišta, na samom ušću rijeke Cetine smjestio se gradić Omiš.
Modro jezero
Njegove kamene ulice, te utvrde iznad mjesta Mirabela i Fortica, izvanredna su kulisa pričama o čuvenim omiškim gusarima. Južno od Makarske je rijeka Neretva. Brza i nemirna rijeka, u svom toku u Bosni i Hercegovini, ulazi u Hrvatsku kao široka mirna rijeka. Široko plodonosno ušće čuveno je po poljoprivredi i naziva se često Hrvatska Kalifornija. Posjet muzeju arheoloških spomenika u Vidu, čiji artefakti svjedoče o bogatom životu za vrijeme Rimskog carstva, ne bi bio potpun bez kušanja gastronomskih specijaliteta ovog kraja, čuvenog brujeta, jela od žaba i jegulja, po kojima je ovaj kraj poznat. Delta Neretve je ornitološki rezervat, ali i idealno mjesto za ljubitelje windsurfinga i kitesurfanja. Makarska i njena rivijera su svojim položajem idealno mjesto i za sve one kojima sunce i more nije dovoljno za dobar odmor. Vlastitim vozilom ili organiziranim izletima možete za vrlo kratko vrijeme ljetnu gužvu zamijeniti nezaboravnim prirodnim spektaklima ili povijesnim cjelinama fascinantne ljepote. Danas, kad nam je mnoštvo informacija na dohvat ruke, posjet nekom od prirodnih fenomena ili nekoj dalmatinskoj staroj gradskoj jezgri pokazat će vam da nas ništa ne može obogatiti kao vlastito iskustvo. Sretno vam traganje!
Omiš
Biokovo
Trogir
Vid-Narona
Skradin
Slapovi Krke
Rafting
ZABAVA I NOĆNI ŽIVOT
Beach party
Makarska se smatra središtem noćnog života srednje Dalmacije, a i šire. Diskoklubovi i beach barovi, kojima Makarska obiluje, ubrajaju se među najpopularnija ljetna odredišta za mlade u Hrvatskoj. Izbor glazbe je širok pa svi gosti mogu pronaći nešto za sebe. Ističemo nekoliko poznatih makarskih noćnih klubova:

- Petar Pan
- Deep
- Makarana
- Marineta

Svi klubovi tijekom ljeta ugošćuju mnoge inozemne DJ zvijezde, domaće pjevače i bendove. Caffee barovi na otvorenome smješteni su na rivi te se stječe dojam kako je cijela Makarska jedan veliki party.
Deep club

Ljetna sezona započinje brojnim zanimljivim programima: festivalom vina, izborom najbolje torte Makarane te raznim glazbenim festivalima. Tijekom ljeta pregršt je sportskih događanja, od nogometnih, rukometnih i vaterpolo turnira, do moto susreta, kros utrka te organiziranih sportskih kampova. Sva mjesta Makarske rivijere tijekom turističke sezone su prepuna lokalnih tradicionalnih svečanosti - slave se zaštitnici mjesta i organiziraju se ljetne priredbe te nezaobilazno klapsko pjevanje. U Makarskoj su sva ljetna događanja obuhvaćena kao "Makarsko kulturno ljeto", a najpoznatija zbivanja su Ribarske noći, Ljetni karneval i Noć Kalelarge. Na centralnom gradskom tgu (Kačićev trg) održava se Makarsko kulturno ljeto, svako veče nastupaju glazbenici, rok, jaz, šlageri, klape, ozbiljna glazba i folklorni ansambli. U Makarskoj se već niz godina održava Đez festival na kojem nastupaju poznati đez bendovi iz evrope i svjeta.

Koncert

U gratskoj luci se već godinama događa uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova. Naime, 18. rujna 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj ‘Mucules’ neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

 

Karneval Makarska
Vatromet
Casino Makarska