Sport Makarska informacije

Sport u Makarskoj

MAKARSKA WEATHER
Rent a Car i Transfer
RENT - A - CAR i TRANSFER

Sportska dvorana:

Gradska sportska dvorana opremljena je i namijenjena za aktivnosti svih dvoranskih sportova (veličine 40x20 metara). Kapacitet gledališta je 1050 sjedećih mjesta sa mogućnošću proširenja za još 500 sjedećih mjesta za potrebe organizacije kulturno-zabavnih priredbi. Dvorana je klimatizirana za sva godišnja doba. U sklopu Gradskog sportskog centra Makarska nalazi se i mala sportska dvorana kao izdvojeni objekt sadržajno obuhvaća dvoranu veličine 450 m2, teretanu veličine 120 m2, 2 kabineta sa rekvizitarnicom i 2 svlačionice. Ova sportska dvorana je primarno namijenjena za trenažni proces sportaša i sportsku rekreaciju građana.

Bazeni:

Gradski bazeni sastoje se od jednog većeg dimenzija 33x25 metara dubine 2,30 metara i manjeg dimenzija 25x5,5 metara dubine 1,25 metara. Veći bazen ima 8 plivačkih 25 metarskih staza i raspolaže sa svom potrebnom tehnikom za organizaciju službenih natjecanja u vaterpolu, plivanju i ronjenju. Kapacitet bazenskog gledališta je 460 sjedećih mjesta.

Teretana i dvorana za borilačke sportove:

Teretana je veličine 185 m2 i raspolaže sa kvalitetnim spravama i rekvizitima za pripreme sportaša i potrebe sportske rekreacije građana. Ovaj sportski sadržaj je klimatiziran. Dvorana za borilačke sportove veličine je 310 m2 i raspolaže sa kvalitetnim spravama i rekvizitima za sve borilačke sportove. Ovaj sportski sadržaj je klimatiziran.

Atletska tartan staza:

Atletska tartan staza nalazi se na glavnom travnatom terenu i raspolaže sa 6 staza, a na centralnom tribinskom dijelu sa 8 staza, te raspolaže sa svim atletskim borilištima, te sportskom opremom i rekvizitima za organizaciju atletskih treninga i natjecanja.

Glavni travnati teren:

Glavni travnati nogometni teren Gradskog sportskog centra Makarska raspolaže sa tribinama kapaciteta 1800 sjedećih mjesta sa podtribinskim prostorom koji na katu sadržajno obuhvaća kancelarije i društvene prostorije Ustanove i sportskih udruga, u prizemlju 8 svlačionica sa tuševima i sanitarnim čvorovima, zdravstvenu ambulantu sa masažom, 8 skladišta sa rekvizitarnicama, te u suterenu kuglanu sa caffe barom.

Teren za mali nogomet:

Teren za mali nogomet sa umjetnom travom i rasvjetom koristi se za organizaciju natjecanja u malom nogometu i za sportsku rekreaciju građana.

Teren sa umjetnom travom:

Teren je dimenzija 95/64 metra sa golovima normalnih dimenzija 7.3/2.5m, i na njemu se mogu igrati službene utakmice isključivo mlađih dobnih kategorija. Nadalje na svakoj polovici terena iscrtan je pomoćni teren dimenzija 64/46 metara, sa golovima dimenzija 5/2m, i na tom terenu može se igrati 8 igrača plus golman. Također unutar svakog pomoćnog terena iscrtan je teren rukometnih dimenzija za igranje popularnog futsala.

Tenis tereni:

Dva tenis terena sa zemljanom podlogom i rasvjetom koriste se za treninge i natjecanja sportaša i sportsku rekreaciju. Tereni su smješteni u vrlo ugodnom prirodnom okruženju. Vrhunska rasvjeta za igranje u večernjim satima pruža dodatni užitak.

Košarkaški teren:

Košarkaški teren koji ima tartan podlogu koristi se za treninge sportskih udruga i za sportsku rekreaciju građana. Na košarkaškom terenu mogu trenirati sve dobne kategorije igrača.

Rukometni teren:

Gradski Sportski Centar također raspolaže sa višenamjenskom sportskom dvoranom, koja se može pohvaliti da je ugostila mnoga imena svjetske rukometne elite, poput Ivana Balića, Igora Vorija, Ivana Čupića, te svih ostalih Hrvatskih reprezentativaca, koji su cijele pripreme za SP 2010, boravili u Makarskoj. Nakon osvojenog srebra na SP-u, dio rukometaša se opet vraća u Makarsku, koja je bila domaćin finala Kupa Hrvatske 2010.

Boćarski teren i kuglana:

Boćanje je tradicionalna igra mediteranskog područja, pa tako i Makarska posjeduje boćarske terene (4 staze) s rasvjetom, na kojima se susreću mnoge boćarske udruge, kao i mnogi rekreativci.
Automatska četvorostazna kuglana nalazi se u suterenu podtribinskog prostora glavnog nogometnog terena Gradskog sportskog centra Makarska. U sklopu kuglane je caffe bar.

Teniski centar Makarska:

Po svojim turnirima poznat na teniskom zemljovidu Europe i svijeta, Teniski centar Makarska ima 9 otvorenih zemljanih teniskih terena, 1 otvoreni color set teniski teren i dva zatvorena zemljana terena.

Šetnica - Trim staza Osejava:

Trim staza, koja se kroz borovu šumu proteže dužinom od cca. 3 km, vodi sve do skrivenog bisera Makarske rivijere, plaže Nugal. Trim staza je raznolika po stupnju zahtjevnosti, tako da postoje lakše i zahtjevnije dionice.

Biciklističke staze:

Na makarskoj Rivijeri postoje mnoge biciklističke staze različitih stupnjeva zahtjevnosti. Predlažemo tri slijedeće staze:
1. Brela (Jakiruša) - Baška voda - Tenis Centar - Riva Makarska
2. Tučepi - Sv.Jure - Vrh Biokovo
3. Riva Makarska zapad - Osejava - Sport Centar
1. Polazak iz Brela (Jakiruša) betoniranom stazom tik uz plažu do Velog rata (tu je uska šetnica i zabrana za bickliste, te treba voditi bicikl "uz nogu"), zatim ulazak u zonu "Plave zastave" sve do hotela "Soline", gdje završava zona "Plave zastave", te šetnicom do Baške Vode. Dalje se vozi do potoka, gdje završava betonska staza i dolazi do Promajne, prolazi se kroz selo i asfaltnim putem do Bratuša, te manji uspon i spuštanje na plažu u Krvavici. Tada počinje single track do guste šume ispod Kuka i dalje makadamom do Tenis centra "Makarska"; te šetnicom do restorana "Plaža" i ulazak na rivu u Makarskoj. Istim putem natrag.
Dužina staze: 31,8 km / Vrijeme vožnje: 3 h / Visinska razlika: 48 m / Težina staze: laka
2. Od Tučepa - Makarske pa sve do ulaza u Park"Biokovo" vozi se magistralnom cestom Makarska-Vrgorac. Asfaltni trak u samom parku se sužava i za 5 km diže se skoro 600 metara, što je prilično velik uspon. Od staze do Ravne Vlaške oko 4 km svega 250 metar uspona, tako da je to prava prilagodba planinskim uvjetima. Dalje, preko prve od planinskih šuma na Lađani, 1300 m nadmorski visine, pa sve do Vošca je ugodna vožnja. Malo više od 4 Km je napad na makarski «Mount Everest», uz zadnje serpentine do 176 m, malo odmora pred domom ispod Sv. Jure, te na vrh uz fantastičan pogled na «cili svit» Dinarida i Jadrana. Uspon do nadmorski visine 1762 m cca oko 30 km je zahtjevan i smatra se teškom stazom i vozi se oko 2 sata do vrha. Sve ovisi o kvaliteti vozača i uzrast noj kategoriji. Preporuča se vozačima koji imaju liječnički pregled i od općih uvjeta siguran i provjeren bicikl s punom opremom dopunskom odjećom, te svakako kaciga. Sama staza je cijela asfaltirana. U dijelu od Sv. Ilije do Lađane asfalt je na nekim dijelovim, oštećen, a vozači s cestovnim biciklima moraju biti na oprezu.
Dužina staze: 60,6 km / Vrijeme vožnje: 4 h / Visinska razlika: 1760 m / Težina staze: teška
3. Start je s rive u pravcu zapada pored restorana "Plaža" do hotela "Dalmacija", a onda uz samu obalu do Tenis centra "Makarska", gdje počinje makadam. Makadamski dio šetnice tik uz kupalište do predjela Cvitačka, prije Potoka se skreće prema Biokovu, odnosno prema magistrali. Prelaskom na desnu stranu već smo u okruženju Veprica, odmah na ulazu, prije potoka desno odvaja se staza koja stalno, sa zapadne strane brda, prati potok uzvodno. Single track nas dovodi do makadamskog dijela staze koja vodi do asfaltnog puta Makarska - Veliko Brdo. Poslije 300 m desno je odvojak na makadamski put iznad Puharića. Iznad Batinića, taj se put spaja s betoniranom cestom do Makra. Uz groblje lijevo uđe se u selo i tom stranom, seoskim putem, tik uz rub planine, prati se smjer prema istoku i spušta se do Mlinica i makadamskim putem blagi uspon do Kotišine. Od vode u selu moguće je asfaltnom stazom do Botaničkog Vrta, spuštanje do crkve - do vode i ponovo ugodan spust do cestarske zgrade, koja je spoj s magistralnom cestom Makarska-Vrgorac. Asfaltnim spustom do spoja s Jadranskom magistralom, pa kod stanice za tehnički pregled vozila ući u Osejavu i njezinom šumskom stazom do Sportskog centra.
Dužina staze: 14,8 km / Vrijeme vožnje: 2 h / Visinska razlika: 370 m / Težina staze: srednje teška

Planinarenje i jame - Park prirode Biokovo:

Posjetitelji mogu prema planinarsko-turističkoj karti na terenu obići preko 40 markiranih puteva i staza: Poučni ekološki put "dr. fra Jure Radić", Biokovska planinarska staza - BPS, Pristup sa primorske strane - sjeverozapadni, središnji i jugoistočni dio Biokova, Pristup sa zagorske strane. Posjetitelji na osnovu svojih fizičkih sposobnosti i prema svojim željama mogu birati lake, srednje teške i teške planinarske ture, kao i kombinaciju pješačkih tura sa prijevozom.
Na planini Biokovo koja nadvisuje Makarsku Rivijeru pronađeno i do sada istraženo 30-tak jama od kojih izdvajamo Amforu (Biokovo, 788 m).

Penjalište na poluotoku Osejava:

Penjalište za sportske penjače nalazi se blizu centra grada na poluotoku Osejava, odmah do mora.

Jedrenje po zraku:

Letjelište «Biokovo» nalazi se u Parku prirode Biokovo i službeno je registrirano. Poletišta Miletin bor i Pržinovac nalaze se u Parku, a sletište Ramova dio je obalnog rta u Makarskoj. Letenje sa poletišta Pržinovac i Miletin bor dozvoljeno je samo za iskusne pilote.

Jedrenje:

Makarska ima i svoj jedriličarski klub koji njeguje tradiciju jedrenja pa Vam nudi i dodatne usluge kao što su dizanje i pranje brodova. Makarska je tradicionalno odredište mnogih natjecateljskih regata između kojih je i poznata Regata hrvatskih mornara. Također, u Makarskoj postoje dobri uvjeti za jedrenje na dasci i kitesurfing.