Makarska riviera informacije

Makarska riviera info

MAKARSKA WEATHER
Rent a Car i Transfer
RENT - A - CAR i TRANSFER

MAKARSKA:

Mesto Makarska se nahaja 65 km južno od Splita, glavnega mesta srednjedalmatinske regije. Zahvaljujoč osrednjemu položaju in velikosti mesta je Makarska najpomembnejše mesto v znani "Makarski rivieri". Mesto se nahaja v dobro zaščitenem zalivu pod goro Biokovo, ki je danes naravni park. Mesto je sestavljeno iz zgodovinskega dela in novega dela, ki je moderno opremljen s hoteli, zasebnimi hišami, restavracijami, bari itd. Makarska Gostje lahko uživajo v čudovitih prodnatih plažah in mediteranskem rastlinju z olivnimi in borovimi gozdovi. Makarska ponuja tudi bogato gastronomsko ponudbo, ki temelji na ribah, vinu in oljčnem olju, značilnem za Dalmacijo, prav tako pa je treba omeniti bogate športne objekte, zlasti vodne športe in potapljanje. Za ljubitelje narave, za Makarsko, je naravni park Biokovo, najvišja gora v osrednjem delu Dalmacije, kjer se organizirajo izleti.

IZLETI:

V Naravnem parku Biokovo, Splitu, Trogirju, Solinu, Dubrovniku, Mostarju, kanjonu Medžugorja reke Cetine z rafting napravami, Narodnim parkom Krka, izletom z ladjico na otoke Brač, Hvar in Korčula.

ZGODOVINA:

Makarska se prvič omenja leta 1502 v dokumentu bosanskega bratranca Muhameda Musina. Turki so takrat zavzeli Makarsko in mesto je bilo središče turške trgovine z drugimi državami na Jadranu. Zaradi nenehnih napadov so Turki v mestu zgradili svoje stolpe, da bi se branili pred Benečani. Makarska pa je bila leta 1681 priključena Benetkam, v naslednjih sto letih vladanja pa se je mesto stalno razvijalo. Zaradi razvoja trgovine in splošne blaginje v 18. stoletju so bile zgrajene cerkve in palače skupaj z baročnimi rezidencami za mlade plemiče. V 19. stoletju je bila Makarska pod vladavino Francije in Avstro-Ogrske, Makarani pa so bili bolj naklonjeni hrvaškemu ljudstvu. Kulturno in javno življenje bo kasneje temeljilo na tej tradiciji.

GASTRONOMIJA:

Začnimo s puščavo, ker je Makarska znana po svojih dobrotah, predvsem dveh tipih tega mesta. Ista torta je "Makarana"; likerja iz mandljev in maraskine, znanega kot dalmatinski poper liker. druga je sladka makara ravioli, majhna torta z matiranim nadevom. Ostala hrana in pijača, ki jo lahko najdete v ponudbi restavracij Makaras, je bogata in okusna kot v preostali Dalmaciji. Priporočamo dalmatinske testenine iz govejega mesa, polnjenega s slanino in česnom, pripravljenim v črnem vinu. Seveda ne smemo poudarjati, da je s takšnim obrokom najboljše služilo črno vino. Poskusite dalmatinski pršut in sir z oljkami namesto solat. Seveda obstaja veliko ribjih in ribjih specialitet za vse okuse.

SPORT:

Priporočamo potapljanje, saj je Jadran na teh območjih še posebej čist. Spoznajte globine morja in barva je skrita pod morsko površino. V Makarski je več potapljaških klubov, kjer se lahko naučite osnovnih potapljaških veščin in spoznajte, kaj se nahaja pod morsko gladino. Poskusite lahko tudi podvodni ribolov, ki je možen s podvodnim ribolovom, pridobivanje dovoljenj iz lokalnega središča. Poskusite tudi jadranje; Makarska ima svoj jadralski klub in dolgo tradicijo jadranja. Ponuja dodatne storitve, kot so dviganje in pranje plovil. Končno je tudi kolesarjenje. Lahko se obrnete na lokalni kolesarski klub, kjer lahko dobite nasvete in predloge o tem, kje se lahko vozite, da bi spoznali območje. Nekaj smo pozabili! Biokovo je odlična izbira za tiste, ki radi plezajo in pohodijo. Vsi tisti, ki imajo radi aktivne počitnice, ne skrbite, ne bo vam dolgčas.

ZABAVA IN NOČNI ŽIVLJENJE:

Poletje v Makarski je živahno in zabavno podnevi in ponoči. Obstajajo različne manifestacije, kot so ribiške noči vsak drugi petek, kjer lahko poskusite ribje specialitete, se udeležite dirkanja oslov in zvečer opazujete pisane ognjemet. Obstaja tudi zanimiv turnir na progi. Po dnevu, preživetem na plaži, se začnejo nočno življenje v lokalnih kavarnah z dobro glasbo in barvitimi koktajli. Kavarne na plaži so kraj, kjer lahko plesate na odprtem ob morju, tako da lahko plavate v noči!

Kako do nas ?


Z avtom: Zagreb-Makarska 446 km auto cesta,
Z letalom: www.croatiaairlines.hr (Split airport 70 km),
Avtobusom: www.promet-makarska.hr,
Z vlakom: www.hznet.hr (Split 50 km),
Lokalne in mednarodne trajektne linije: www.jadrolinija.hr.
IZLETI
Hvar
ENOTLETNI IZLETI IZ MAKARSKE

Mesto Makarska in Makarska riviera sta zaradi svojega položaja v osrednjem delu hrvaške obale in Dalmacije idealen kraj za obiskovalce, ki poleg kopanja in poletne zabave iščejo še malo več. V bližini večjih kulturnih in zgodovinskih središč, kot sta Split in Dubrovnik ali naravne znamenitosti, kot so gorovje Biokovo in slapovi Krke, daje vsakemu obiskovalcu možnost, da ostane v nepozabnem okolju za kratek čas. Ljubitelji narave, ljubitelji zgodovinskih spektaklov ali preproste zanimivosti, lahko iz Makarske odidejo na enodnevne izlete, če se organizirajo ali uživajo v bogati ponudbi dobro organiziranih izletov, ki jih ponujajo potovalne agencije in ladjarske družbe. Poletni enodnevni izleti z ladjo iz Makarske so organizirani na bližnjih otokih Brač in Hvar. Izleti vključujejo obiske mest Jelsa, Vrboska na otoku Hvaru in Bol na otoku Braču.
Bol
Ko vas bo čoln pripeljal do zaliva Hvar, bodo Jelsa in Vrboska za trenutek imeli priložnost začutiti lepoto dragocene dalmatinske arhitekture in življenja na otoku. Ozke kamnite ulice, kale, skrivajo bogastvo otoških detajlov življenja, na videz lepe in preproste, a v marsičem zelo zahtevne in zahtevne. Jadranje vodi še do otoka Brača in nekdanje ribiške vasice, danes znanega turističnega letovišča Bol, ki slovi po svetovnem fenomenu - plaži Zlatni rat. Peščena plaža, ki spreminja svojo obliko glede na pretok morja in valov, je eden najbolj znanih motivov hrvaške obale. Veliko svetovnih revij vključuje eno najlepših plaž na svetu. Bol je znan tudi po tradiciji vinogradništva in oljkarstva, tako da nekateri od njenih znanih vrhunskih vin ali steklenic oljčnega olja postanejo spominek, ki ga s tega območja prinašajo številni turisti. Z plavanjem, dobro zabavo, po zelo ugodni ceni na teh izletih je vključen obrok, riba ali meso z žara z dodatki in pijačami.
Jelsa
Med potovanji na otokih je najbolj priljubljen izlet z motornim čolnom Makar Jadran, s slavnim kapitanom, brado Mitom. Obstajajo tudi motorni čolni Voga, Calypso in drugih. Majhni čolni in jadralna letala so na voljo v pristanišču Makarska, ki je zelo priljubljeno za dnevne izlete do majhnih skritih plaž, zalivov in obalnih restavracij z bogato gastronomsko ponudbo lokalnih jedi in pijač. Od pristanišča Makarska večkrat na dan trajekti do otoka Brača. Po zelo ugodni ceni za eno uro ste v majhni ribiški vasici Sumartin. Če imate vozilo, kolo, motor ali avtomobil iz Sumartina, lahko obiščete bisere otoka Brača: Vidova gorica, plezalna šola v Pučišću ali slavni brački kamen. V zadnjem času z uvedbo katamaranske povezave z Dubrovnikom zagotavlja kratkoročni obisk otokov Korčula in Mljeta. Na plovbi do Dubrovnika se katamaran Krilo nahaja v Korčuli, nato pa v Sobra na otoku Mljetu. Če mislite, da imate dovolj ur, da se seznanite z zgodovinsko dediščino Korčule ali začutite zapeljivost ohranjene narave na Mljetu, je to dobra priložnost za vas.
Korčula
Mesta Split in Dubrovnik so dragulji Dalmacije in zgodovinski spomeniki pod zaščito UNESCA, iz Makarske pa poleti ponujajo organizirane avtobusne oglede, ki jih spremljajo turistični vodniki. Split in njegova Dioklecijanova palača bosta presenečena zaradi svojih 1700 let neprekinjenega življenja, ki utripa skozi majhno kamnito ohrovt. Obisk Splita lahko obogatite z bližnjim Trogirjem, katerega staro mesto je tudi zaščiteno s strani UNESCO. Nedaleč od Splita je arheološko najdišče Salona, polno sledov monumentalnih zgradb nekdanjih bogatih naselij v tem delu rimskega imperija. Nedaleč od Splita je utrdba Klis. Privlačen videz te kamnite utrdbe je bil določen s strateškim položajem. Vsak kamen priča o sledovih ognjene preteklosti, od srednjeveških hrvaških vladarjev, osmanskih osvajalcev do beneške obnove. Dubrovnik je nepogrešljiva točka za vsakega gosta, ki je prispel v ta del Jadrana.
Split
Vožnja z avtobusom vas kmalu pripelje čez mejo med Bosno in Hercegovino in Neumom. Prvo srečanje z Dubrovnikom vam razkrije vse monumentalnosti njegovih zidov. Staro mestno jedro mejijo na lepo ohranjene obzidje, posebna atrakcija pa so utrdbe Minčeta, Revelin, Bokar, Lovrjenac. S harmonijo arhitekturnih rešitev s starim delom mesta se boste najbolje počutili po Stradunu. Od Onofrijevega vodnjaka do rektorske palače vas spremlja preprostost dubrovniške palače in nevsiljivo bogastvo nekoč zelo močne evropske države Dubrovniške republike. Res je, da je zadnji val priljubljenosti Dubrovnika zaslužen za Igra prestolov, Igre prestola, pa tudi za filme, kot sta Robin Hood, Star War. Nekaj najbolj spektakularnih prizorov je posnetih tukaj. Stene so bogato okrašene za poletne gledališke predstave, kot so Shakespearovi Hamlet ali baletne predstave svetovnih ansamblov.
Dubrovnik
Ob povratku iz Dubrovnika je potrebno obiskati Ston. Majhno obmorsko letovišče je pomembna strateška točka svojega časa, Stonsko solano so branili najdaljši evropski obrambni zidovi, izjemno dobro obnovljeni v starem dvorcu. Sčasoma je potrebna večerja v eni izmed restavracij v Stonyu. Gastronomija tukaj doživlja vrhunce, ki ponujajo sveže ribe, školjke in predvsem ostrige, domnevno afrodiziak lastnosti, s kozarcem dobrih čolnov ali svetišč, vrhunskih vinogradniških vin na Pelješcu. Makarska zaradi bližine Bosne in Hercegovine gostom ponuja priložnost, da obiščejo Mostar, središče Hercegovine. Mesto razdeli reka Neretva, skozi katero poteka znameniti skalni Stari most. Simbolika mostu in povezovanje tukaj bo presenetilo vsakega popotnika. V nekaj korakih se premakne iz zapuščine zahodne kulture v svet Orienta. Kamnite tlakovane ulice, majhne hiše prepoznavne vzhodne arhitekture, lutke in raznovrstne dobrine vsem dopuščajo nepozabne spomine.
Mostar
Na poti v Mostar se bodo mnogi ustavili v Medjugorju, verskem centru, ki vsako leto privabi več kot milijon romarjev. Narava, ki obdaja Makarsko, je fascinantna. Neokrnjeno čisto morje in zelena obala borovcev in oljčnih nasadov, ob vznožju kamnitega spomenika - gore Biokovo. Navidezno aroganten in neusmiljen kamnit kamen zaradi svoje naravne edinstvenosti je bil razglašen za park narave. Minibusi so na voljo gostom, avtobus lahko pripeljete do Sv. Jure (1762 m), najvišji vrh Biokova. Naravni park Biokovo je poleg gazbe (Vošac, Šibenik, Ravna Vlaška), ki je osupljiv, obisk geoloških značilnosti in zanimive flore in favne. Ponudba robnika ni velika, samo v več planinskih kočah, zato jo je potrebno urediti vnaprej. Številni turisti se odločijo za Biokovo na nekaterih od številnih pohodniških poti. Tukaj vas bomo vodili na strokovnih vodnikih, z dobro obutvijo in oblačili pa morate imeti velike zaloge vode.
Međugorje
Ljubosumnost do Biokova je legendarna in vsako leto jo jemljejo žrtve, zato morajo imeti vsi pohodniki, začetniki in bolj izkušeni mobilni telefon. Če želite poklicati 112, se lahko obrnete na HGSS - hrvaško gorsko reševalno službo. Hrvaška je znana in ponosna na ohranjeno naravo in številne zaščitene naravne lepote. Poleg omenjenega naravnega parka Biokovo potekajo tudi izleti iz Makarske za narodni park Krka. Reka Krka in njeni hidrogeološki kraški pojavi ostanejo brez sape, neokrnjena narava pa ponuja nepozabne trenutke užitka. Izlet ponavadi vključuje obisk mesta Šibenik. Mesto je tisto, ki zaradi svoje lepote ne zaostaja za Splitom in Dubrovnikom, prenovljene utrdbe in številni muzeji vas bodo vodili do goreče in slavne preteklosti Šibenika. Izlet v Narodni park Krka lahko vključuje tudi obisk Zadra. Nekoč prestolnica Dalmacije je mesto bogate preteklosti in živahnih časov.
Šibenik
Sprehodite se po zadarskem gradu ali čez Kalelarge in pridete do sodobnih znamenitosti, Pozdrav soncu, svetlobnega spomenika v našem delu vesolja in do Morskih orgel, originalne ideje, ki nemir postane pomirjujoče petje. Cerkev sv. Jakova v Šibeniku in beneški obzidji v Zadru so pod zaščito Unesca. Vodno bogastvo Hrvaške, ki je znano v svetu, ponuja več biserov v bližini Makarske riviere. O Nacionalnem parku Krka in slapovih Krke smo že omenili, vendar je vredno obiskati kraške pojave Rdečega jezera in jezera Modro. To jezero pri Imotskem nikogar ne bo pustilo ravnodušnega. Poti in gazebos ob jezeru Modro vam bodo ponudile popolno doživetje tega naravnega spektakla. Domačini v letovišču uporabljajo jezero kot kopališče. Zaradi kompleksnih podzemnih objektov in predorov je jezero prepojeno, zato je na dnu organizirana edinstvena nogometna tekma. Nedaleč od jezera Modrog je Rdeče jezero, ki vam bo zagotovo vzelo sapo.
Zadar
Navpične pečine nad 250 metri čez jezero. Globina jezera je še vedno vprašljiva, vendar so se zadnje meritve izkazale kot globoke več kot 280 metrov. Obisk Imotskega ne bi bil popoln, če ne obiščete enega od slavnih Imotskih kleti. Degustacija širokega izbora kakovostnih vin, domačega sira in šunke ter kratek uvod v tradicionalni način pridelave vina je novost tega sicer znanega vinorodnega območja. Izpolniti moramo tudi izletniško ponudbo in izlete na reke, ki mejijo na območje Makarske riviere. Zahodno od Makarske je reka Cetina. Enodnevni izleti vključujejo spuščanje gumijastih čolnov po njegovi hitrosti. V teh nekaj urah boste doživeli vso lepoto popolnoma nemotene narave spodnjega toka reke Cetine. Cilj rafting ture je v Radmanovih mlinih, ki so priljubljena destinacija za širok izbor lokalnih specialitet, od rozin, komarčka, jagnjetine in ribjih specialitet. Nedaleč od izletniškega kraja se nahaja mesto Omiš, ki leži ob samem ustju reke Cetine.
Modro jezero
Njegove skalnate ulice in trdnjava nad Mirabelom in Fortico so izjemne v zgodbi o znamenitih omicidnih piratih. Južno od Makarske je reka Neretva. Hitra in nemirna reka, ki poteka v Bosni in Hercegovini, vstopi na Hrvaško kot široka, mirna reka. Razširjena plodnost je znana po kmetijstvu in se pogosto imenuje hrvaška Kalifornija. Obisk muzeja arheoloških spomenikov v Vidi, katerega artefakti pričajo o bogastvu življenja v času rimskega imperija, ne bi bil popoln brez degustacije gastronomskih specialitet tega kraja, slavnih bruja, žab in jegulj, ki so znane po tem. Delta Neretva je ornitološki rezervat, pa tudi idealen kraj za ljubitelje jadranja in kitesurfinga. Makarska in njena riviera sta idealen kraj za tiste, ki nimajo dovolj sonca in morja za dobre počitnice. S svojim avtomobilom ali organiziranimi izleti lahko za zelo kratek čas spremenite poletno razpoloženje z nepozabnimi naravnimi spektakli ali zgodovinskimi ansambli fascinantne lepote. Danes, ko je na dosegu roke množica informacij, vas bo obisk nekaterih naravnih pojavov ali dalmatinske jedra starega mesta pokazal, da nas nič ne more obogatiti kot lastna izkušnja. Vso srečo!
Omiš
Biokovo
Trogir
Vid-Narona
Skradin
Slapovi Krke
Rafting
ZABAVA IN NOČNI ŽIVLJENJE
Beach party
Makarska velja za središče nočnega življenja srednje Dalmacije in širše. Disko-klubi in bari na plaži, na katere obiluje Makarska, spadajo med najbolj priljubljene poletne destinacije za mlade na Hrvaškem. Izbira glasbe je široka, tako da lahko vsi gostje najdejo nekaj zase. Osredotočimo se na nekaj znanih nočnih klubov v Makarski:

- Petar Pan
- Deep
- Makarana
- Marineta

Vsi klubi poleti pozdravljajo številne tuje DJ zvezde, lokalne pevke in bende. Kavarne na obrobju so na obali in vtis je, da je Makarska velika zabava.
Deep club

Poletna sezona se začne s številnimi zanimivimi programi: festival vina, izbor najboljših piškotov Makarana in različni glasbeni festivali. Poleti je veliko športnih prireditev, od nogometa, rokometa in vaterpola, do moto srečanja, križa dirke in organiziranih športnih taborov. Vsi kraji Makarske riviere so med turistično sezono polni lokalnih tradicionalnih praznovanj - praznujejo obiskovalce kraja in organizirajo poletne prireditve in neizogibno klapsko petje. V Makarski so vse poletne prireditve vključene kot "Makarsko kulturno poletje", najbolj znane prireditve pa so Ribiška noč, Poletni karneval in Kalelarge noč. Makarsko kulturno poletje se odvija na osrednjem mestnem trgu (Kačičev trg), vsak večer nastopajo izvajalci, glasbeniki, rokerji, plesi, klapa, resni glasbeni in folklorni ansambli. Festival Đez že vrsto let poteka v Makarski, kjer nastopajo znani jazzovski bendi iz Evrope in sveta.

Koncert

V pristaniškem mestu Neretva, istega dne 887, ob vznožju Biokova, se že vrsto let dogaja Pomorska bitka Neretvanskih Hrvatov in Benečanov. Namreč, 18. septembra 887, ob vznožju Biokova v bližini Makarske, so v pomorski bitki, imenovani 'Mucules' neretvanski pirati, udarili na Benečane tako, da so premagali svojo vojsko pod vodstvom Petra Kandijana. Po tem je morala Beneška republika pokloniti zlato, da bi njene ladje lahko mirno plule. V spomin na to pomembno bitko v samostojni Hrvaški se ta dan praznuje kot dan hrvaške mornarice in se praznuje predvsem v mestu Makarska, ki je bilo 887. na bojišču.

 

Poletni karneval Makarska
Ognjemet
Casino Makarska